Hírek

MOL használt olajgyűjtő akció

Alapítványunknak és fogyatékkal élő fiataljainknak nagyon fontos a környezettudatosság. Ezért csatlakoztunk a MOL használt olajgyűjtő akciójához.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel a háztartások, illetve az üzemi konyhák, éttermek. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az utóbbiaknál megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása.

Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része jut el a hulladékudvarokba, vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítva a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet!


Most sérült fiataljaink segítségével lehetőséget biztosítunk gödi kézműves műhelyünknél (2132 Rózsa utca 40/A) a használt sütőolaj leadására. Gyere és hozd el hozzánk hétfőtől péntekig munkaidőben (8-15 óráig) a konyhádban keletkezett használt olajat, ezzel te is tegyél környeztetünk megóvásáért - és ha már eljössz hozzánk, nézz szét kézműves Műhelyünkben.

Mi történik a begyűjtött használt sütőolajjal? Komáromban már működik olyan üzem, ahol a használt étolajból bioüzemanyagot gyártanak. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli-, ételmaradék stb.) a biodízel gyártás melléktermékeivel együtt pedig kiváló alapanyaga a biogáz előállításnak.


MOL olajgyűjtés 


2014-07-23 10:17
banner - Műhely

banner - 1%

banner - ParaArt