Sajtószoba

-utókommunikáció-

SZELÍD VADHAJTÁSOK / A megszemélyesített természet

Ismét találkoztak az ország tehetséges, fogyatékossággal élő képzőművészei a Börzsöny szívében.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány és a ParaArt Nemzetközi Egyesület immár tizenkilenc éve rendezi meg sikeresen nyári képzőművészeti alkotótáborát. Idén Kemence adott otthont az egy hetes műhelymunkának, ahová az ország számos pontjáról és Felvidékről érkeztek tehetséges, értelmi fogyatékossággal élő alkotók.

A képzés és a műhelymunka középpontjában a tehetséggondozás állt. Az alkotói folyamatok elsajátítását, irányítását és a tehetségek kibontakozását ismert képzőművészek segítették. A program célja, hogy a festészet, grafika, szobrászat és tájművészet segítségével az értelmi sérültek is ugyanolyan természetességgel fejezhessék ki érzelmeiket, gondolataikat, mint ép társaik, valamint teljesen szabadon, korlátok nélkül alkothassanak véleményt magukról és a világban betöltött szerepükről.

A 2020-as év művészeti témája: SZELÍD VADHAJTÁSOK

A Börzsöny szívében megrendezésre került egy hetes alkotótábor címe:

A megszemélyesített természet – „melyben a minket körülvevő természet hangjait, szavait, meséit fogjuk meghallani és azokat a képzőművészet eszközeivel visszaadni”.

A program művészeti vezetője: Pető Hunor, Munkácsy-díjas képzőművész

A különleges képzőművészeti hetet Dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki Hermann Krisztinával (az Alapítvány gödi otthonának lakójával) közösen húzták meg az első ecsetvonásokat.

A program idén izgalmas Kárpát-medencei tehetségkutató projektet és együttműködést indított. Kemencei alkotótáboruk meghívott vendégei olyan felvidéki szervezetek voltak, melyek küldetésük céljaként szintén a sérült emberek támogatását tűzték ki.

A tábor nyílt napján (június 25-én) a szervezők szabadtéri ünnepség keretében köszöntötték a fogyatékossággal élő „kismaestrokat” és egy különleges erdei kiállítást rendeztek.

A művészeti nyílt napot és a kiállítást megnyitották:

Pető Hunor, Munkácsy-díjas képzőművész és

Varga Zoltán, a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány elnöke.

A kiállítás fővédnöke:

Papp Ágnes, az ÉTA Országos Szövetségének elnöke volt.

A kiállítás védnökei voltak:

Dr. Bajkai István, országgyűlési képviselő (aki video-bejelentkezéssel köszöntötte a fogyatékossággal élő alkotókat és az ünnepség vendégeit),

Dr. Rétvári Bence, országgyűlési képviselő, valamint

Pongrácz János, Kemence község polgármestere.

Beszédet mondott a Duna Médiaszolgáltató Zrt. képviseletében Gózon Ákos kiemelt szerkesztő.

Pető Hunor művészeti vezető gondolatai:

„SZELÍD VADHAJTÁSOK – A megszemélyesített természet

Képzőművészeti alkotótábor fogyatékkal élő felnőtteknek – 2020.06.22-28.

Minden évben egy tematikát dolgozunk ki az alkotótábornak és a kísérőrendezvényeknek, így az idén a perszonifikáció kapott főszerepet az alkotói folyamatban. A kemencei ifjúsági táborban rendeztük be a nyitott műtermet, pontosabban műteret, ahol erdő és patak öleli körbe az alkotásra vágyó fiatalokat. Nem kellett messze menni ahhoz, hogy meghalljuk az erdő suttogó hangját, a patak csobogását, a madarak énekét, hiszen mindez már a festővászon mellett volt.

Az első nap bevezetőjében megvizsgáltuk a művészettörténet nagy példaképeit, Böcklintől kezdve Magritte-on keresztül a kortárs művészekig, hogy ők hogyan ábrázolták, illetve hogyan használták alkotásaikban a megszemélyesítést. Majd megnéztük a természetben található tárgyakat, növényeket, melyek formájukból kifolyólag hordozzák magukban a megszemélyesítést, így jutottunk el a japán Chichibu városában található kavicsmúzeumig, ahol a kavicsoknak emberi arca van. Mint ahogy mi is csoportban beszélgetünk, úgy a fák is, növények is csoportosulnak, és egymással párbeszédben vannak. Ezt a párbeszédet próbáltuk meg kilesni, lehallgatni és megörökíteni egy – egy kép erejéig. Van, amikor a hasonlóság indítja be a fantáziánkat, mint amikor egy fa, egy gyökér, vagy egy kavics hasonlít a barátunkra. Ilyenkor ezt a hasonlóságot kiemeljük, megerősítjük a festmény adta lehetőségeken keresztül. Megszemléljük nagyon alaposan a környező természetet és történetet, mesét próbálunk felfedezni benne. A látható tárgyak, növények egymáshoz való viszonyából kiindulva fedezzük fel bennük az emberit.

A bevezetés után máris elindult az ötletelés, a kavicsgyűjtés, az állatok, a növények emberi tulajdonságokkal való felruházása. Így másnap már elkezdhettük a fák párbeszédét, a kavicsok társaságát, az erdő meséjét, a felhők suttogását, végül a patak dalát.

Az előadók érkezési sorrendben Pető Emese, Daradics Árpád, Borzai Tibor, Papp Ildikó és Zakariás István képzőművészek voltak Pető Hunor vezetése mellett.

 1. június 30.”

Az alkotó hét a L’Art2020 művészeti programsorozat része.

Az alkotótábor kiemelt támogatója az ÉTA Országos Szövetség.

Az Alapítvány és az Egyesület képzőművészeti programja közel 20 éve biztosít lehetőséget az ország és Kárpát-medence számos pontján élő tehetséges értelmi sérült felnőttnek, hogy a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket.

A tábort követően ősszel egy különleges művészeti fesztivállal ünnepelik a programot, majd Torockón a Duna Házban képzőművészeti workshopot és kiállítást szerveznek, melyre erdélyi – fogyatékkal élőket támogató – szervezeteket hívnak vendégül.

Rendezvények tekintetében az évet két fővárosi kiállítással zárják. A nagyközönség itt láthatja majd először egyben az idei művészeti alkotótelep, az erdélyi műhelymunka és a tehetségkutató felhívás kiválasztott festményeit.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány közel harminc éve, több száz fogyatékossággal élő embertársunk lakhatását, foglalkoztatását, művészeti képzését, valamint rászoruló családok és gyermekek ellátását teszi lehetővé családias környezetben.

A társadalmi elfogadás és közös felelősségvállalás jegyében kerül bemutatásra a sérült fiatalok tehetsége, munkája, élete. A képzőművészeti program az elmúlt években számos hazai és nemzetközi kiállításon mutatta be az alkotók munkáit, ezáltal az Alapítvány tevékenységét, mely egyben társadalmi érzékenyítő projekt is.

További információ: lampasmuhely@gmail.com, paraart11@gmail.com, 0670-319-5643

 

 

 

 

 

Sajtóközlemény – Azonnal közölhető

SZELÍD VADHAJTÁSOK/A megszemélyesített természet
Ismét találkoznak tehetséges, fogyatékossággal élő képzőművészek a Börzsöny szívében.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány és a ParaArt Nemzetközi Egyesület immár tizenkilenc éve rendezi meg sikeresen nyári képzőművészeti alkotótáborát. Idén Kemence ad otthont az egy hetes műhelymunkának, ahová az ország számos pontjáról és Felvidékről érkeznek tehetséges, értelmi fogyatékossággal élő kisművészek.

A képzés és a műhelymunka középpontjában a tehetséggondozás áll. Az alkotói folyamatok elsajátítását, irányítását és a tehetségek kibontakozását ismert képzőművészek segítik.
A program célja, hogy a festészet, grafika, szobrászat és tájművészet segítségével az értelmi sérültek is ugyanolyan természetességgel fejezhessék ki érzelmeiket, gondolataikat, mint ép társaik; valamint teljesen szabadon, korlátok nélkül alkothassanak véleményt magukról és a világban betöltött szerepükről.

A 2020-as év művészeti témája: SZELÍD VADHAJTÁSOK
A Börzsöny szívében megrendezésre kerülő egy hetes alkotótábor címe:
A megszemélyesített természet – „melyben a minket körülvevő természet hangjait, szavait, meséit fogjuk meghallani és azokat a képzőművészet eszközeivel visszaadni”.
A program művészeti vezetője: Pető Hunor, Munkácsy-díjas képzőművész
Az idei alkotótábor vendége: Felvidék
A tábor nyílt napján -2020. június 25-én 15.00-tól- ünnepség keretében köszöntik a fogyatékkal élő „kismaestrokat” és egy különleges erdei kiállítást szerveznek.

A program idén izgalmas Kárpát-medencei tehetségkutató projektet és együttműködést indított. Kemencei alkotótáboruk meghívott vendégei olyan felvidéki szervezetek, melyek küldetésük céljaként szintén a sérült emberek támogatását tűzték ki.

MEGHÍVÓ
A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány és a ParaArt Nemzetközi Egyesület szeretettel meghívja Önt és barátait a L’Art2020 képzőművészeti programsorozat alkotótáborának nyílt napjára és
A MEGSZEMÉLYESÍTETT TERMÉSZET
című kiállításának megnyitójára 2020. június 25-én, csütörtökön 15.30 órai kezdéssel a Kemencei Ifjúsági Táborba (2638 Kemence, Feketevölgy).

A művészeti nyílt napot és a kiállítást megnyitja:
Pető Hunor, Munkácsy-díjas képzőművész.

A kiállítás fővédnöke:
Papp Ágnes, az ÉTA Országos Szövetségének elnöke.

A kiállítás védnökei:
Dr. Bajkai István, országgyűlési képviselő,
Dr. Rétvári Bence, országgyűlési képviselő és
Pongrácz János, Kemence község polgármestere.
Beszédet mond:
Gózon Ákos kiemelt szerkesztő, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. képviselője és
Varga Zoltán, a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány elnöke.

A kiállítás megtekinthető 2020. június 27-ig 10-18 óráig.
Az alkotótábor kiemelt támogatója az ÉTA Országos Szövetség.

Az Alapítvány és az Egyesület képzőművészeti programja közel 20 éve biztosít lehetőséget az ország és Kárpát-medence számos pontján élő tehetséges értelmi sérült felnőttnek, hogy a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket.
A kiállítás a L’Art2020 művészeti programsorozatának része.

A tábort követően ősszel egy különleges művészeti fesztivállal ünnepeljük a programot, majd Torockón a Duna Házban képzőművészeti workshopot és kiállítást szervezünk, melyre erdélyi szervezeteket hívunk vendégül.
Rendezvények tekintetében az évet két fővárosi kiállítással zárjuk. A nagyközönség itt láthatja először egyben az idei művészeti alkotótelep, az erdélyi műhelymunka és a tehetségkutató felhívás kiválasztott festményeit.

A Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány közel harminc éve, több száz fogyatékossággal élő embertársunk lakhatását, foglalkoztatását, művészeti képzését, valamint rászoruló gyermekek ellátását teszi lehetővé családias környezetben.
A társadalmi elfogadás és közös felelősségvállalás jegyében kerül bemutatásra a sérült fiatalok tehetsége, munkája, élete. A képzőművészeti program az elmúlt években számos hazai és nemzetközi kiállításon mutatta be az alkotók munkáit, ezáltal az Alapítvány tevékenységét, mely egyben társadalmi érzékenyítő projekt is.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.
További információ: lampasmuhely@gmail.com, paraart11@gmail.com, 0670-319-5643

 

Sajtóközlemény – azonnal közölhető –

LAURUS díjátadó 2019.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány immár 14. éve rendezi meg az adventi időszakban LAURUS komolyzenei díjátadó gálaestjét Vácott, a Püspöki Palota dísztermében.

Ezen ünnepi esten a szervezet köszönetet mond mindazon partnereinek, barátainak, akik az Alapítvány munkásságát, működéstét, ezzel fogyatékossággal élő ellátottjait önzetlenül támogatják.

Az idei évben két kitüntetés került átadásra, melyet az est fővédnöke és házigazdája Marton Zsolt Váci megyéspüspök és Varga Zoltán az Alapítvány elnöke adott át.

A 2019. évi kitüntetettek:

– NEXON Kft., képviselte: Sass Katalin tulajdonos-ügyvezető asszony és Ocskay Szilárd igazgató úr

és

– Bezerics Dániel a Paletta Éttermek alapítója

(az elmúlt évek díjazottjai: http://lampas92.hu/tamogatas/laurus-dijazottjaink/).

A gálaest vendégeit magával ragadó koncerttel ajándékozta meg Bonnyai Apolka zongoraművész és kamarapartnere Lugosi Dániel Ali. Külön meglepetés volt, amikor egy darab elejéig bekapcsolódott a zenélésbe Dr. Bajkai István országgyűlési képviselő, a szervezet korábbi kitüntetettje.

Az est műsorvezetője Takács Bence Ervin, MMA ösztöndíjas előadóművész volt.

A díjátadó ünnepség után állófogadást, díszvacsorát és sérült fiatalok legnagyobb örömére karácsonyi tombolahúzást rendeztek a szervezők.

A Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány közel 30 éve azért dolgozik, hogy lehetővé tegye több száz fogyatékossággal élő embertársunk családias környezetben történő lakhatását, foglalkoztatását, művészeti képzését, valamint rászoruló gyermekek, családok ellátását.

További információ: www.lampas92.hu

lampasmuhely@gmail.com; 06 70/319 56 43

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sajtóközlemény -azonnal – 

HASONMÁS – határtalan jelenlét

Fogyatékkal élő művészek festményei Budapest szívében.

2019. december 11-én szerdán a K11 Művészeti és Kulturális Központba ad otthont annak a különleges kiállításnak, mely a Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány és a ParaArt Nemzetközi Egyesület együttműködésének köszönhetően jött létre.

A kiállítás egy olyan művészeti program keretén belül valósul meg, amely már 18 éve biztosít lehetőséget az ország számos pontján élő tehetséges értelmi sérült felnőttnek, művészeti képzésre, illetve, hogy a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket. A program középpontjában a tehetséggondozás és az egyénre szabott fejlesztés áll.

A kiállítás címe: HASONMÁS – határtalan jelenlét

Az Alapítvány közel harminc éve, több száz fogyatékossággal élő ember lakhatását, foglalkoztatását, művészeti képzését, valamint rászoruló gyermekek ellátását teszi lehetővé családias környezetben.

További információ: www.lampas92.hu

 A két szervezet a társadalmi elfogadás, közös felelősségvállalás jegyében mutatja be fogyatékossággal élő embertársaink tehetségét, munkáját, életét.

Az alkotások jól reprezentálják, hogy ezek a sérült, ám tehetséges alkotók milyen érzékenységgel tudják bemutatni a világunkat, a mindnyájunkat foglalkoztató kérdéseket.

Az elmúlt években számos hazai és nemzetközi kiállításon, találkozón mutatták be az alkotók tehetségüket, ezáltal az Alapítvány tevékenységét, mely egyben társadalmi érzékenyítő projekt is.

 „Idén képzőművészeti téma a Hasonmás. A művészettörténeti és irodalomtörténeti bevezető után egy olyan megbeszélést tartunk, melyben a valószínűsíthető lehetőségek, a feltételezések kerülnek előtérbe. Feltételezzük, hogy rajtunk kívül létezik a nagyvilágban még egy ugyanolyan egyén, mint mi vagyunk és megpróbáljuk megfogalmazni, ábrázolni ezt a hozzánk nagyon hasonló, de mégis tőlünk különböző ént. A kemencei alkotótáborban a tükröződésen keresztül eljutottunk egy énkeresésig, melyben főszerepet kapott az egyedi és a hasonmás párbeszéde. Az idealizált ént most megpróbáljuk felváltani egy negatív hőssel, mintegy megpróbáljuk kiugrasztani magunkból a kisördögöt, mely mindnyájunkban ott lakozik.

Az elkészült művekből kiállítást rendezünk, a friss alkotásokat meg a workshop végén közösen értékeljük.”

Pető Hunor – Munkácsy-díjas képzőművész, művészeti vezető

Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány és a ParaArt Nemzetközi Egyesület idei Kárpát-medencei művészeti programjának kiemelkedő állomásai:

 • Tavasszal a főváros szívében a BAB Galériában indították művészeti évüket, ahol az elmúlt évek válogatásából nyitottak kiállítást – Színnel Lélekkel címmel.
 • Április 3-án a NEXON Kft. meghívására a Váci úti székházukban rendeztek kiállítás-megnyitó ünnepséget – Művész Reggeli címmel.
 • Júniusban befejeződött országos tehetségkutató program és egy hetes kemencei alkotótábor, ahová az ország minden pontjáról érkeztek fogyatékkal élő kisművészek. Ami külön izgalmas, hogy az idei évtől már Kárpát-medencei programként felvidéki szervezeteket láttak vendégül együttműködésre, közös alkotásra.
 • Júniusban Felvidéken (Ipolyság) vettek részt közös kiállításon, ahol alkotótáboruk néhány művét mutatták be.
 • Szeptemberben a Dunakanyarban került megrendezésre a L’Art Fest művészeti fesztivál, ahol változatos programokkal, koncertekkel és gasztronómiai kalandozással ünnepelték a programot.
 • Október második felében látogatott a program Erdélybe (Torockó, Duna Ház), ahol művészeti találkozót és kiállítást szerveztek, HASONMÁS – Árnyas oldal címmel.

Az idei év zárásaként, a belváros szívében rendezik kiállítás-megnyitó ünnepségüket december 11-én Erzsébetvárosban a K11 Művészeti Központban (1075 Budapest, Király u. 11). A nagyközönség itt láthatja először egyben az idei kemencei művészeti alkotótábor és a torockói közös workshop alkotásait, illetve a tehetségkutató felhívás kiválasztott festményeit.

A kiállítást megnyitja:

Dr. Bajkai István, országgyűlési képviselő és

Pető Hunor, Munkácsy-díjas képzőművész

Köszöntőt mond: Gózon Ákos, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. képviselője

A kiállítás fővédnöke: Dr. Bajkai István, országgyűlési képviselő

A kiállítás védnöke: Papp Ágnes, az ÉTA Országos Szövetségének elnöke

(A művészeti program kiemelt támogatói: NEA, ÉTA, Bajkai István-országgyűlési képviselő, Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.)

A kiállítás megtekinthető 2020. január 24-ig hétköznapokon 10-18 óráig.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők és az alkotó művészek.

További információ: lampasmuhely@gmail.com; 0670-319-5643

 

Sajtóközlemény – azonnal közölhető – 

Volt egyszer egy kiállítás – HASONMÁS/árnyas oldal

Talán az eddigi legfelemelőbb képzőművészeti kiállítást rendezte meg a Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány és a ParaArt Nemzetközi Egyesület közösen a Székelykő lábánál, Torockón.

Nem csak azért volt lélekemelő, mert a megnyitó ünnepséget egy „határtalan” képzőművészeti worhshop és közös alkotómunka előzte meg, melyet a marosvásárhelyi Ügyes Kezek Alapítvány meghívott értelmi fogyatékosággal élő ellátottjaival szerveztek, hanem többek között a Torockói Kis Szent Teréz Gyermekotthon lakója, Tímea csodálatos népdalai tették feledhetetlenné az ünnepséget. Csécs Márton unitárius lelkész üdvözlő szónoklata és megható gondolatai (a vendégkönyvbe írt sorait lent olvashatóak), a Lámpás 92 Alapítvány ellátottjának, Molnár Antalnak verse, Varga Zoltán elnök köszöntője és Pető Hunor művészeti vezető megnyitó beszéde mind-mind szívet melengetők voltak.

 „A Duna Ház Vezetősége és a torockói unitáriusok nevében köszönjük, hogy emlékeztettek minket az élet sokszínűségére, annak minden zugában rejlő értékeire. Köszönjük a megerősítést, hogy a kultúra az nem csak néhányak kiváltsága, hanem – egy kis szándékkal – akár mindannyiunk sajátja. Tartalmat és életet nyert azon Jézusi tanítás, hogy asztal – és életközösséget vállalni mindannyiunk emberi feladata.”

Köszönettel, Csécs Márton unitárius lelkész

Torockó, 2019. október 18.

A Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány közel harminc éve, több száz fogyatékossággal élő ember lakhatását, foglalkoztatását, művészeti képzését, valamint rászoruló gyermekek ellátását teszi lehetővé családias környezetben.

További információ: www.lampas92.hu

A 18 éves művészeti program az ország különböző lakóotthonaiban élő tehetséges értelmi sérült felnőttek számára biztosít művészeti képzést, műhelymunkát. A projekt középpontjában a tehetséggondozás áll. A két szervezet a társadalmi elfogadás, közös felelősségvállalás jegyében mutatja be fogyatékossággal élő embertársaink tehetségét, munkáját, életét.

Az alkotások jól reprezentálják, hogy ezek a sérült, ám tehetséges alkotók milyen érzékenységgel tudják bemutatni a világunkat, a mindnyájunkat foglalkoztató kérdéseket.

Az elmúlt években számos hazai és nemzetközi kiállításon, találkozón mutatták be az alkotók tehetségüket, ezáltal az Alapítvány tevékenységét, mely egyben társadalmi érzékenyítő projekt is.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők december 11-én – a belváros szívében – a K11 Művészeti és Kulturális Központban, ahol idei évi záró kiállításukat rendezik meg. A nagyközönség itt láthatja először egyben az idei kemencei művészeti alkotótábor és a torockói közös workshop alkotásait, illetve a tehetségkutató felhívás kiválasztott festményeit.

Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány és a ParaArt Nemzetközi Egyesület idei Kárpát-medencei művészeti programjának kiemelkedő állomásai:

 • Tavasszal a főváros szívében a BAB Galériában indították művészeti évüket, ahol az elmúlt évek válogatásából nyitottak kiállítást – Színnel Lélekkelcímmel.
 • Április 3-án a NEXON Kft. meghívására a Váci úti székházukban rendeztek kiállítás-megnyitó ünnepséget – Művész Reggeli címmel.
 • Júniusban befejeződött országos tehetségkutatóprogram és egy hetes kemencei alkotótábor, ahová az ország minden pontjáról érkeztek fogyatékkal élő kisművészek. Ami külön izgalmas, hogy az idei évtől már Kárpát-medencei programként felvidéki szervezeteket láttak vendégül együttműködésre, közös alkotásra.
 • Júniusban Felvidéken(Ipolyság) vettek részt közös kiállításon, ahol alkotótáboruk néhány művét mutatták be.
 • Szeptemberben a Dunakanyarban került megrendezésre a L’Art Festművészeti fesztivál, ahol változatos programokkal, koncertekkel és gasztronómiai kalandozással ünnepelték a programot.
 • Október második felében látogat a program Erdélybe (Torockó, Duna Ház), ahol művészeti találkozót és kiállítást szerveznek.
 • Az idei év zárásaként, a belváros szívében rendezik kiállítás-megnyitó ünnepségüket december 11-én Erzsébetvárosban a K11 Művészeti Központban.

További információ: lampasmuhely@gmail.com, 0670-335-4757

 

UTÓKOMMUNIKÁCIÓ

L’Art Fest

Művészeti fesztivál különleges alkotókkal 

2019. szeptember 20-án különleges Duna-parti helyszínen került megrendezésre a ParaArt Nemzetközi Egyesület és a Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány nagyszabású képzőművészeti fesztiválja, a L’Art Fest.

Az Alapítvány közel harminc éve, több száz fogyatékossággal élő ember lakhatását, foglalkoztatását, művészeti képzését valamint rászoruló gyermekek ellátását teszi lehetővé családias környezetben. A két szervezet a társadalmi elfogadás, közös felelősségvállalás jegyében mutatja be fogyatékossággal élő embertársaink tehetségét, munkáját, életét. A 18 éves képzőművészeti program keretében készült alkotások jól reprezentálják, hogy a sérült, ám tehetséges alkotók milyen érzékenységgel tudták bemutatni világunkat, a mindnyájunkat foglalkoztató kérdéseket. Az elmúlt években számos hazai és nemzetközi kiállításon mutatták már be az alkotók tehetségét, ezáltal az Alapítvány tevékenységét, mely egyben társadalmi érzékenyítő projekt is.

Az idei Kárpát-medencei művészeti program kiemelkedő állomásai:

 • Tavasszal a főváros szívében a BAB Galériában indították művészeti évüket, ahol az elmúlt évek válogatásából nyitottak kiállítást – Színnel Lélekkel címmel.
 • Április 3-án a NEXON Kft. meghívására a Váci úti székházukban rendeztek kiállítás-megnyitó ünnepséget – Művész Reggeli címmel.
 • Júniusban befejeződött országos tehetségkutató programjuk és egy hetes kemencei alkotótáboruk, ahová az ország minden pontjáról érkeztek fogyatékkal élő kisművészek. Ami külön izgalmas, hogy az idei évtől már Kárpát-medencei programként felvidéki szervezeteket láttak vendégül együttműködésre, közös alkotásra.
 • Júniusban Felvidéken (Ipolyság) vettek részt közös kiállításon, ahol alkotótáboruk néhány művét mutatták be.
 • Szeptemberben megrendezésre került a L’Art Fest művészeti fesztivál.
 • Október második felében látogat a program Erdélybe (Torockó, Duna Ház), ahol többnapos művészeti találkozót és kiállítást szerveznek.
 • Az idei év zárásaként, a belváros szívében rendezik kiállítás-megnyitó ünnepségüket december 11-én Erzsébetvárosban a K11 Művészeti Központban (Fővédnöke: Dr. Bajkai István, országgyűlési képviselő). A nagyközönség itt láthatja először egyben az idei művészeti alkotótelep és a tehetségkutató felhívás kiválasztott festményeit.

L’Art Fest

Művészeti fesztivál különleges alkotókkal

Szeptember 20-án került megrendezésre az a nagyszabású művészeti fesztivál és nyílt nap, a menyek címe: L’Art Fest.

A Fesztivál egy olyan művészeti program keretén belül valósult meg, amely már 18 éve biztosít lehetőséget az ország számos pontján élő tehetséges értelmi sérült felnőttnek, művészeti képzésre illetve, hogy a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket. A program középpontjában a tehetséggondozás és az egyénre szabott fejlesztés állt.

Művészeti vezető: Pető Hunor Munkácsy-díjas képzőművész

Részletek:

Helyszín: Göd, Duna-part Nyaralóházak

Időpont: 2019. szeptember 20., péntek 15.30-22.00-ig

Az EMMI képviseletében megnyitó beszédet mondott: dr. Sölch Gellért stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Köszöntőt mondott:

 • Dr. Beer Miklós ny. váci megyéspüspök,
 • Gózon Ákos a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. képviselője,
 • Markó József Göd Város polgármestere.

A megnyitó ünnepséget követő kerekasztal beszélgetés résztvevői:

 • Papp Ágnes az ÉTA Országos Szövetségének ügyvezető elnöke,
 • Szurcsik József képzőművész,
 • Gózon Ákos a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. képviselője,
 • Pető Hunor képzőművész, a program művészeti vezetője
 • és Varga Zoltán a Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány elnöke

A megnyitó ünnepséget vezette és a kerekasztal beszélgetést moderálta: Takács Bence műsorvezető.

A fesztivál műsorvezetője: Rákóczi Ferenc rádiós műsorvezető volt.

A Fesztivál kiemelt médiapartnere: MTVA.

Programok:

Közös óriásfestmény készítése és további interaktív képzőművészeti kalandok Pető Hunor, Munkácsy-díjas képzőművész vezetésével.

Koncertetek, számos színpadi produkció és egyéb meglepetések várták a kedves vendégeket.

FestFood – gasztronómia

A vendégek Bezerics Dani (Paletta Éttermek) vezetésével és a Gundel Károly Vendéglátóipari Iskola közreműködésével olyan különleges gasztronómiai kalandozásokra indulhattak (környezettudatos tálalással), melyen számos izgalmas ételt kóstolhattak meg.

A Badacsonyból érkező Laposa Birtok csapata friss fesztivál fröccsöt kínált kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Különleges Aqua Bárt és limonádéstandot szervezett a BWT Csapata a környezettudatos Vízélmény, Neked kampány keretében.

A játékos hangulatot és a fesztivál szervezését az X-Team Rendezvényszervező Kft. támogatta.

A fesztivál zártkörű, sajtónyilvános, akadálymentes és bababarát rendezvény volt.

Lebonyolításban támogató partnerek voltak: X-TEAM Kft., Paletta Éttermek, Gundel Károly Vendéglátóipari Iskola, BWT Hungária Kft., Laposa Birtok, NEXON Kft., Csabai Kolbászház, Kitchy Design, CHN GOLD Kft., FromWood, Segreto cukrászat

A rendezvény kiemelt támogatói voltak: EMMI, NEA, ÉTA, Göd Város.

További információ: lampasmuhely@gmail.com; 0670-319-5643

programfüzet

 

Sajtóközlemény – Azonnal közölhető

Ismét találkoznak az ország tehetséges, fogyatékossággal élő képzőművészei.

A Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány és a ParaArt Nemzetközi Egyesület immár tizennyolc éve rendezi meg sikeresen nyári képzőművészeti alkotótáborát. Idén Kemence ad otthont az egy hetes műhelymunkának, ahová az ország számos pontjáról érkeznek tehetséges, (jellemzően értelmi) fogyatékossággal élő művészek.
A képzés és a műhelymunka középpontjában a tehetséggondozás áll. Az alkotói folyamatok elsajátítását, irányítását és a tehetségek kibontakozását elismert képzőművészek segítik majd.

A program célja, hogy a festészet, grafika, szobrászat és tájművészet segítségével az értelmi sérültek is ugyanolyan természetességgel fejezhessék ki érzelmeiket, gondolataikat, mint ép társaik valamint teljesen szabadon, korlátok nélkül alkothassanak véleményt magukról és a világban betöltött szerepükről.

Idén a képzőművészeti program a NEA (Nemzeti Együttműködési Alap) támogatásával egy izgalmas Kárpát-medencei tehetségkutató projektet és együttműködést is indított. Kemencei alkotótáborunk meghívott vendégei olyan felvidéki szervezetek, melyek küldetésük céljaként szintén a sérült emberek támogatását tűzték ki.

A tábort követően ősszel művészeti találkozót és kiállítást szervezünk Erdélybe, melyre helyi szervezeteket hívunk vendégül. Majd Gödön rendezünk egy művészeti nyílt napot, hogy tevékenységünket minél többen megismerjék lokálisan is. Rendezvények tekintetében az évet egy Budapest szívében rendezett kiállítással zárjuk az adventi időszakban. A közönség itt láthatja először egyben az idei művészeti alkotótelep és a tehetségkutató felhívás kiválasztott festményeit.

A társadalmi elfogadás és közös felelősségvállalás jegyében kerül bemutatásra a sérült fiatalok tehetsége, munkája, élete. A képzőművészeti program az elmúlt években számos hazai és nemzetközi kiállításon mutatta be az alkotók tehetségét, ezáltal az Alapítvány tevékenységét, mely egyben társadalmi érzékenyítő projekt is.

A Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány közel harminc éve, több száz fogyatékossággal élő embertársunk lakhatását, foglalkoztatását, művészeti képzését valamint rászoruló gyermekek ellátását teszi lehetővé családias környezetben.

Az alkotótábor kiemelt támogatója az ÉTA Országos Szövetség.

Az idei év művészeti témája: HASONMÁS

A program művészeti vezetője: Pető Hunor, Munkácsy-díjas képzőművész

Helyszín: Kemencei Ifjúsági Tábor

Időpont: 2019. június 17 – 23

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

További információ: lampasmuhely@gmail.com, paraart11@gmail.com, 06 70/319 56 43

– Felhívás – 
CARENEVAL
2019. május 25-én (szombaton) első alkalommal kerül megrendezésre a Careneval elnevezésű esemény az Anker’tben.
“Az a történet nem új, hogy a szarvasok csodákra képesek. Az őzeknek most azonban csodákra sincs szükségük ahhoz, hogy valami nagy dolgot vigyenek véghez. Képzelj el tíz őzet, tíz életnagyságú poligon-szobrot, ami most az elesettek megsegítéséért siet árkon-bokron keresztül. A szobor-csapatot tíz, a legszínesebb irányból érkező művész öltözteti fel, hogy karneváli hangulatba kerülve felvonuljanak az Anker’tben, és vásárra vigyék a bőrüket a jó ügyért. Az őzek párosával egy-egy olyan alapítványért dolgoznak, amelyek remélhetőleg sokak életét teszik majd könnyebbé.”
Vegyél részt egy segítő karneválon, és licitálj rá a jóságra!
// TÁMOGATÁSI FORMÁK:
Aukció: A rendezvény fő attrakciója a késő délutáni nyitott aukció, mely mindenki számára nyitva áll, hogy licitáljon a kiszemelt műalkotásra. A szervezők egyaránt várnak gyűjtőket, magánembereket, baráti társaságokat, cégeket. Az árverésre bocsátott alkotások azonos kikiáltási árról indulnak. A leütött ár értékével 100%-ban a kapcsolódó alapítvány kerül támogatásra.
Adománypult: Az aukció mellett egy egész nap nyitva tartó adománypulttal készülnek, ahol különféle ajándéktárgyak vásárlásával lehet támogatni a rendezvényt. Ennek a bevétele egyenlő arányban fog eloszlani a támogatandó alapítványok között. A művészek külön erre az eseményre pluszban még egy-egy olyan (készülnek egy-egy olyan) grafikával is készülnek, amely a limitált példányszámú ajándéktárgyakat ékesíti.
// ALAPÍTVÁNYOK:
Lámpás 92 Alapítvány
A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány
Bátor Tábor
Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány
Kompánia ALTER
// MŰVÉSZEK:
Fork Imre – FORK 4
Hámori Zsófia – http://www.hamorizsofia.hu/
Horváth Renáta – Horváth Renáta
Jakócs Dorottya – Jakócs Dorottya Artist
Kerényi Virág – Virag kerenyi
Losonczy Orsolya – Orsolya Losonczy Contemporary Jewelery
Madarász Gergely – Madarász Gergely Cs.M.
Szász Zsófi – szaszsofi
Tripsánszki Dávid András – Tripo
Void – V O I D
Nagyon sok öröm és szép pillanat vár arra, aki részt vesz ezen a különleges programon.
További információ:

 

Sajtóközlemény – azonnal közölhető –

SZÍNNEL LÉLEKKEL
Fogyatékkal élő művészek festményei Budapest szívében.
2019. március 28-án, csütörtökön az Budapest Art Brut Galéria ad otthont annak a különleges kiállításnak, mely a Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány és a ParaArt Nemzetközi Egyesület együttműködésének köszönhetően jött létre.
A kiállítás egy olyan művészeti program keretén belül valósul meg, amely már 17 éve biztosít lehetőséget az ország számos pontján élő tehetséges értelmi sérült felnőttnek, művészeti képzésre, illetve, hogy a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket. A program középpontjában a tehetséggondozás és az egyénre szabott fejlesztés áll.
A kiállítás címe: SZÍNNEL LÉLEKKEL
A kiállítást megnyitja: Dr. Bajkai István, országgyűlési képviselő és Pető Hunor, Munkácsy-díjas képzőművész
A kiállítás fővédnöke: Dr. Bajkai István, országgyűlési képviselő
A kiállítás védnökei:
Papp Ágnes, az ÉTA Országos Szövetségének ügyvezető elnöke
Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója
A program művészeti vezetője: Pető Hunor Munkácsy-díjas képzőművész
Időpont: 2019. március 28. (csütörtök) 18.00
Helyszín: Budapest Art Brut Galéria (1083 Budapest, Üllői út 60-62.)
A Lámpás ’92 Alapítvány a társadalmi elfogadás, közös felelősségvállalás jegyében szeretné bemutatni sérült fiataljaik tehetségét, munkáját, életét.
Az Alapítvány képzőművészeti programjának keretében készült alkotások jól reprezentálják, hogy ezek a sérült, ám tehetséges alkotók milyen érzékenységgel tudják bemutatni a világunkat, a mindnyájunkat foglalkoztató kérdéseket.

Pető Hunor gondolata: „Az oktatók művészek és alkotók között egy olyan párbeszéd van jelen, melyben egyenértékűnek számít mindkét fél, így az alkotás fázisait a játék, a játékos csoportmunka köti össze. Így a programban létrejött műveket egy olyan társasjáték darabjaiként lehet tekinteni, melyek nemcsak az alkotójuk önkifejezésének, hanem egy kreatív csoport szellemiségének a lenyomatai is.”

Az elmúlt évek közreműködő előadói, oktatói és szervezői: Pető Hunor, Daradics Árpád, Elekes Károly, Koroknai Zsolt, Erőss István, Szombathy Bálint, Szurcsik József, Vécsi Zoltán (Munkácsy- díjasok) illetve Pető Emese, L. Simon László, Borzai Tibor és Szabics Ágnes.
Az évenként megrendezésre kerülő nyári alkotótelepek kiemelt támogatója az ÉTA Országos Szövetsége.
A program további működtetése mellett az Alapítvány célja egy Kárpát-medencei tehetségkutató program, együttműködés kidolgozása, valamint egy speciális Európai Kortárs Művészeti Központ létrehozása.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány több mint 27 éve, mintegy 160 jellemzően fogyatékkal élő fiatal felnőtt lakhatását, ellátását, foglalkoztatását és művészeti képzését, valamint rászoruló családok támogatását teszi lehetővé családias környezetben. Fontos alapelv, hogy minden ellátottnak személyre szabva a lehető legmagasabb integrációt és lehetőségek széles palettáját biztosítsa. További információ: www.lampas92.hu.
A kiállítás megtekinthető 2019. május 17-ig hétköznapokon 10-18 óráig. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők és az alkotó művészek.
További információ: lampasmuhely@gmail.com; 0670-319-5643

Sajtóközlemény – azonnal közölhető –

LAURUS díjátadó 2018.
A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány immár 13. éve rendezi meg az adventi időszakban LAURUS komolyzenei díjátadó gálaestjét Vácott, a Püspöki Palota dísztermében.
Ezen ünnepi esten köszönetet mondunk mindazon barátainknak (magánszemélyek, cégek, stb.), akik szervezetünk munkásságát, működéstét és fogyatékkal élő ellátottjainkat önzetlenül támogatják.
Minden alkalommal 2-3 díjat osztunk ki, melyet a gála házigazdája Dr. Beer Miklós megyéspüspök és Alapítványunk kuratóriumának képviselője ad át (Eddigi díjazottjaink: http://lampas92.hu/tamogatas/laurus-dijazottjaink/).
Idei évi kitüntetettjeink: Dobos Menyhért a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, a BEKO Csoport és az ERSTE Bank.

A díjátadó est részletei:
A rendezvény 2018. december 13-án, csütörtökön 18.00 órától kerül megrendezésre Vácott, a Püspöki Palota (Vác, Migazzi Kristóf tér 1.) dísztermében.
A díj átadását ünnepi köszöntők előzik meg, majd meglepetés koncertet adnak a váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Iskola növendékei Cs. Nagy Ildikó zongoraművész vezetésével, ezt követi a díjátadás, és végül a záró beszéd.
A gálaest után állófogadást, díszvacsorát és sérült fiataljaink legnagyobb örömére karácsonyi tombolahúzást rendezünk.
Az est fővédnöke és házigazdája: Dr. Beer Miklós megyéspüspök, műsorvezető: Takács Bence előadóművész.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány több mint 25 éve, mintegy 160 jellemzően értelmi fogyatékos fiatal felnőtt lakhatását, ellátását, foglalkoztatását és művészeti képzését teszi lehetővé 17 önálló intézményben, emberléptékű családias környezetben. Fontos alapelv, hogy minden ellátottnak személyre szabva a lehető legmagasabb integrációt és lehetőségek széles palettáját biztosítsa.
Közel 20 éve biztosítunk valódi munkahelyeket, ahol kézműves kismestereink környezettudatos módon re-design termékek készítésével, és számos hagyományőrző mesterséggel foglalkoznak. Fogyatékkal élő munkatársaink foglalkoztatásával kapcsolatban az egyik legfontosabb üzenetünk a környezettudatosság és az újrafelhasználás.
15 éves kortárs képzőművészeti programunk keretében készült alkotások jól reprezentálják, hogy ezek a sérült, ám tehetséges alkotók milyen érzékenységgel tudják bemutatni a világunkat, a mindnyájunkat foglalkoztató kérdéseket.

 

 

 

S

 

Sajtóközlemény – azonnal közölhető –

EBÉDIDŐ
Fogyatékkal élő művészek festményei Budapest szívében.
2018. december 4 – én az Impact Hub Budapest Közösségi Iroda ad otthont annak a különleges kiállításnak, mely a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány és az ÉTA Országos Szövetség együttműködésének köszönhetően jött létre.
A kiállítás egy olyan művészeti program keretén belül valósul meg, amely már 16 éve biztosít lehetőséget az ország számos pontján élő tehetséges értelmi sérült felnőtteknek, művészeti képzésre, illetve hogy a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket. A program középpontjában a tehetséggondozás és az egyénre szabott fejlesztés áll. A kiállításon először láthatóak egyben az idei művészeti alkotótelep festményei.
A kiállítás címe: Ebédidő
A kiállítást megnyitja: Gadó Zsuzsa, művészeti kurátor és Dr. Bajkai István, országgyűlési képviselő
A kiállítás fővédnöke: Papp Ágnes, az ÉTA Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója
A program művészeti vezetője: Pető Hunor Munkácsy-díjas képzőművész
Időpont: 2017. december 4. (kedd) 18.30
Helyszín: Impact Hub Budapest (1053 Budapest, Ferenciek tere 2.)
A Lámpás ’92 Alapítvány a társadalmi elfogadás, közös felelősségvállalás jegyében szeretné bemutatni sérült fiataljaik tehetségét, munkáját, életét.

Az Alapítvány képzőművészeti programjának keretében készült alkotások jól reprezentálják, hogy ezek a sérült, ám tehetséges alkotók milyen érzékenységgel tudják bemutatni a világunkat, a mindnyájunkat foglalkoztató kérdéseket.

A gödi Duna-parton megrendezett egy hetes nyári alkotótelep témája a gasztronómia világába kalauzolta a sérült alkotókat.

Ebédidő
„A régebbi táborok ideje alatt sokat beszéltünk az étkezésről, az étkezési kultúráról, az egészséges táplálkozásról, de ezt mindig az alkotói folyamattól függetlenül tettük. Most végre főszerepet kap kedvenc beszédtémánk, az étel. Étel a képzőművészetben. Először megnézzük, hogyan szerepelt a táplálék, az élelmiszer a művészet történetében, hogyan ábrázolták és milyen jelentéstartalommal a csendélettől kezdve az épület díszítésén, vagy a gyümölcsös tájképeken keresztül a táplálkozó emberig, majd megtapasztaljuk, hogyan lett része a táplálék a vizuális művészetnek, avagy hogyan ötvöződött a gasztronómia a művészetekkel. Az alkotói folyamat az idén az ábrázolt ételektől az ehető művekig tart, műfajtól függetlenül. Készítünk ehető és ehetetlen műveket, olaj-vászon festményeket, mézeskalács grafikákat, stukkókat, szendvics makettet és tájművészeti alkotásokat édes és kesernyés motívumokkal.” Pető Hunor – művészeti vezető
2018. évi alkotó táborunk művészeti előadói voltak: Pető Emese (festészet – dekupázs), Elekes Károly (Land Art), Borzai Tibor (építészet) és Daradics Árpád (festészet). Művészeti vezető Pető Hunor.
A tábor kiemelt támogatója az ÉTA Országos Szövetsége volt.

A program további működtetése mellett az Alapítvány célja egy országos tehetségkutató program kidolgozása, valamint egy speciális Európai Kortárs Művészeti Központ létrehozása.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány több mint 25 éve, mintegy 160 jellemzően értelmi fogyatékos fiatal felnőtt lakhatását, ellátását, foglalkoztatását és művészeti képzését teszi lehetővé 17 önálló intézményben, emberléptékű családias környezetben. Fontos alapelv, hogy minden ellátottnak személyre szabva a lehető legmagasabb integrációt és lehetőségek széles palettáját biztosítsa. További információ: www.lampas92.hu.
A kiállítás megtekinthető 2018. január 11-ig hétköznapokon 12-18 óráig. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők és az alkotó művészek.

Sajtóközlemény – azonnal közölhető –

ParaVán 1.0

Fogyatékkal élő művészek festményei Budapest szívében.

2018. május 17-én (csütörtökön) a Kabinet Galéria ad otthont a ParaVán kiállítássorozat első állomásának, mely a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány, a ParaArt Egyesület és az ÉTA Országos Szövetség együttműködésének köszönhetően jött létre.

A kiállítás egy olyan művészeti program keretén belül valósul meg, amely már 15 éve biztosít lehetőséget az ország számos pontján élő tehetséges értelmi sérült felnőttnek, művészeti képzésre, illetve hogy a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket. A program középpontjában a tehetséggondozás és az egyénre szabott fejlesztés áll. A monotípia sorozat egyben először lesz megtekinthető.

A kiállítás címe: ParaVán 1.0

A kiállítást megnyitja: Szabó Barna, zeneszerző

A kiállítás fővédnöke: Papp Ágnes az ÉTA Országos Szövetségének ügyvezető elnöke

A program művészeti vezetője: Pető Hunor képzőművész

Időpont: 2018. május 17-én, csütörtökön 18.00 óra

Helyszín: Kabinet Galéria, 1085 Budapest, Kőfaragó u. 15.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány a társadalmi elfogadás, közös felelősségvállalás jegyében szeretné bemutatni sérült fiataljai tehetségét, munkáját, életét.

Az Alapítvány képzőművészeti programjának keretében készült alkotások jól reprezentálják, hogy ezek a sérült, ám tehetséges alkotók milyen érzékenységgel tudják bemutatni a világunkat, a mindnyájunkat foglalkoztató kérdéseket.

A program további működtetése mellett az Alapítvány célja egy országos tehetségkutató program kidolgozása, valamint egy speciális Európai Kortárs Művészeti Központ létrehozása, a szervezet egy meglévő ingatlanjában.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány több mint 25 éve, mintegy 160 jellemzően értelmi fogyatékos fiatal felnőtt lakhatását, ellátását, foglalkoztatását és művészeti képzését teszi lehetővé 18 önálló intézményben, emberléptékű családias környezetben. Fontos alapelv, hogy minden ellátottnak személyre szabva a lehető legmagasabb integrációt és lehetőségek széles palettáját biztosítsa. További információ: www.lampas92.hu.

A kiállítás megtekinthető 2018. június 29–ig hétköznapokon 12 – 18 óráig. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők és az alkotó művészek.

Sajtóközlemény – azonnal közölhető –

LAURUS Díjátadó Gálaest

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány december 15-én rendezte meg XII. LAURUS komolyzenei díjátadó gálaestjét, a Váci Püspöki Palota dísztermében.

Az ünnepségen, mely a Szervezet 25. születésnapi programsorozatának záró állomása volt, az Alapítvány köszönetet mondott mindazon támogatóinak, akik munkásságukat, működésüket, ezzel sérült ellátottjaikat önzetlenül támogatják. Az idei évben két kitüntetés került átadásra, melyet az est fővédnöke és házigazdája, Dr. Beer Miklós Váci megyéspüspök és Varga Zoltán, az Alapítvány elnöke adott át.

Kiemelkedő és önzetlen támogatásáért, mellyel a Szervezet erzsébetvárosi Családok Átmeneti Otthonának rászoruló családjait, gyermekeit hosszú ideje és rendszeresen patronálja, továbbá az Alapítvány 15 éves kortárs képzőművészeti programjának támogatásáért díjat vehetett át Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere.

Díjazott volt továbbá Nádudvari Lajos, a CHN GOLD Reklámügynökség Kft. tulajdonosa, aki közel 5 éve segíti a Szervezet arculatának, kommunikációs anyagainak kialakítását, grafikai tervezéssel, marketing tanácsadással.

A gálaest műsorvezetője Dr. Juhász Előd, zenetörténész volt. Meglepetés adventi koncertet adtak váci Bartók Béla Zeneiskola tehetséges növendékei Cs. Nagy Ildikó zongoraművész vezetésével.

Külön Püspöki kitüntetésben részesült 25 éves áldozatos építő munkájáért Makrai Józsefné, az Alapítvány tiszteletbeli kuratóriumi elnöke, aki időben felismerte, hogyan lehet a fogyatékkal élő fiataloknak az igazi otthont, családias légkört teremteni, és azt hosszú távon biztosítani.

LAURUS (jelentése: babérkoszorú, győzelem) díj – a kitüntetések mindig a legkivallóbbaknak szólnak. A díj egyben felelősséget is jelent a jövőre nézve, de biztosan tudjuk, hogy díjazottat ez még inkább arra sarkallja, hogy példamutató magatartásával továbbra is közösség érdekében tevékenykedjék. Reméljük, még sokáig jelen lesz az Alapítvány mindennapjaiban.)

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány immár 25 éve, mintegy 160 jellemzően értelmi fogyatékos fiatal felnőtt és rászoruló családok lakhatását, ellátását, foglalkoztatását és művészeti képzését teszi lehetővé 18 önálló intézményben, emberléptékű családias környezetben.

Közel 20 éve biztosít számura valódi munkahelyeket, ahol kézműves kismestereik környezettudatos módon re-design termékek készítésével, és hagyományőrző mesterséggel foglalkoznak.

Kortárs művészeti program keretén biztosít lehetőséget tehetséges értelmi sérült felnőtteknek, művészeti képzésre, illetve hogy a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket.

Sajtóközlemény – Azonnal közölhető –

ELLENTÉTEK

Fogyatékkal élő művészek festményei Budapest szívében.

2017. november 17-én a KAPTÁR Közösségi Iroda ad otthont annak a különleges kiállításnak, mely a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány, a ParaArt Egyesület és Göd Város Polgármesteri Hivatala együttműködésének köszönhetően jött létre.

A kiállítás egy olyan művészeti program keretén belül valósul meg, amely már 15 éve biztosít lehetőséget az ország számos pontján élő tehetséges értelmi sérült felnőtteknek, művészeti képzésre, illetve hogy a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket. A program középpontjában a tehetséggondozás és az egyénre szabott fejlesztés áll. A kiállításon először láthatóak egyben az idei művészeti alkotótelep festményei.

A kiállítás címe: ELLENTÉTEK

gondolat:

„Életünk, gondolkodásunk és művészetünk az ellentétekre épül, az ellentétek képezik az egységes egészet. Az ellentétekre épül a világunk, és mindig megtalálhatóak a dolgokban és a jelenségekben. Ezek egymással való viszonya, párbeszéde, harca, megoldódásuk újabb ellentétek létrejöttének forrása, s ez az alapja a világ állandó mozgásának, fejlődésének. Az előző alkotótelepek témái is gyakran épültek az ellentétekre, ellentétpárokra, mint például a Kívül-belül, a Perspektíva (közel – távol), a Játék (vesztes – győztes), most viszont az ellentét párosa a főszereplő, erre fűztük fel a friss és régi élményeinket.” Pető Hunor

A kiállítást megnyitja: Szurcsik József képzőművész

A kiállítás fővédnöke: Dr. Pintér György, Göd város alpolgármestere

A kiállítás védnöke: Papp Ágnes, az ÉTA Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója

A program művészeti vezetője: Pető Hunor, képzőművész

Időpont: 2017. november 17. 18.00 óra

Helyszín: KAPTÁR Közösségi Irodába (1065 Budapest, Révay köz 4.)

A Lámpás ’92 Alapítvány idén ünnepli fennállásának 25. évét. A kiállítás a születésnapi programsorozat kiemelt része. A szervezet a társadalmi elfogadás, közös felelősségvállalás jegyében szeretné bemutatni sérült fiataljaik tehetségét, munkáját, életét.

Az Alapítvány képzőművészeti programjának keretében készült alkotások jól reprezentálják, hogy ezek a sérült, ám tehetséges alkotók milyen érzékenységgel tudják bemutatni a világunkat, a mindnyájunkat foglalkoztató kérdéseket.

A gödi Duna-parton megrendezett nyári alkotótelep kiemelt támogatója az ÉTA Országos Szövetsége volt.

A program további működtetése mellett az Alapítvány célja egy országos tehetségkutató program kidolgozása, valamint egy speciális Európai Kortárs Művészeti Központ létrehozása, a szervezet egy meglévő ingatlanjában.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány immár 25 éve, mintegy 160 jellemzően értelmi fogyatékos fiatal felnőtt lakhatását, ellátását, foglalkoztatását és művészeti képzését teszi lehetővé 18 önálló intézményben, emberléptékű családias környezetben. Fontos alapelv, hogy minden ellátottnak személyre szabva a lehető legmagasabb integrációt és lehetőségek széles palettáját biztosítsa. További információ: www.lampas92.hu.

2017. évi alkotó táborunk művészeti előadói voltak: Szabics Ágnes (grafika – nyomatok), Pető Emese (festészet – dekupázs), Elekes Károly (Land Art), Borzai Tibor (építészet) és Daradics Árpád (festészet). Művészeti vezető Pető Hunor.

A kiállítás megtekinthető 2017. december 8-ig hétköznapokon 9-19 óráig. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők és az alkotó művészek.

Sajtóközlemény – Azonnal közölhető –

FESTETT RAGYOGÁS

Értelmi fogyatékos fiatalok festményei Budapest szívében.

2017. október 19-én a K11 Művészeti és Kulturális Központ ad otthont a kiállításnak, mely a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány, a ParaArt Egyesület és Erzsébetváros Polgármesteri Hivatala együttműködésének köszönhetően jött létre.

A kiállítás egy olyan művészeti program keretén belül valósul meg, amely már 15 éve biztosít lehetőséget az ország számos pontján élő tehetséges értelmi sérült felnőtteknek, művészeti képzésre illetve, hogy a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket. A program középpontjában a tehetséggondozás és az egyénre szabott fejlesztés áll.

A kiállítás címe: Festett ragyogás

A kiállítást megnyitja: Szurcsik József képzőművész

A kiállítás fővédnöke: Dr. Bajkai István, Budapest VII. kerületének alpolgármestere

A kiállítás védnöke: Papp Ágnes, az ÉTA Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója

A program művészeti vezetője: Pető Hunor, képzőművész

Időpont: 2017. október 19.  18.00 óra

Helyszín: K11 Művészeti és Kulturális Központ  (1075 Budapest, Király u. 11.)

A Lámpás ’92 Alapítvány idén ünnepli fennállásának 25. évét. A kiállítás a születésnapi programsorozat kiemelt része. A szervezet a társadalmi elfogadás, közös felelősségvállalás jegyében szeretné bemutatni sérült fiataljaik tehetségét, munkáját, életét.

Az Alapítvány képzőművészeti programjának keretében készült alkotások jól reprezentálják, hogy ezek a sérült, ám tehetséges alkotók milyen érzékenységgel tudják bemutatni a világunkat, a mindannyiunkat foglalkoztató kérdéseket.

A program alkotásai az elmúlt években számos kiállítással mutatta be a fogyatékkal élő alkotók tehetségét, ezáltal az Alapítvány tevékenységét, mely egyben társadalmi érzékenyítő projekt is.

Az évenként megrendezésre kerülő nyári alkotótelepek kiemelt támogatója az ÉTA Országos Szövetsége.

A program további működtetése mellett az Alapítvány célja egy országos tehetségkutató program kidolgozása, valamint egy speciális Európai Kortárs Művészeti Központ létrehozása, a szervezet egy meglévő ingatlanjában.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány immár 25 éve, mintegy 160 jellemzően értelmi fogyatékos fiatal felnőtt lakhatását, ellátását, foglalkoztatását és művészeti képzését teszi lehetővé 18 önálló intézményben, emberléptékű családias környezetben. Fontos alapelv, hogy minden ellátottnak személyre szabva a lehető legmagasabb integrációt és lehetőségek széles palettáját biztosítsa. További információ: www.lampas92.hu.

A kiállítás megtekinthető 2017. november 1-ig hétköznapokon 10-18 óráig, illetve a rendezvények ideje alatt.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők és az alkotó művészek.