Képzőművészeti program (paraArt)

A ParaArt Nemzetközi Egyesület, Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány és az ÉTA Országos Szövetség Lakóotthon munkacsoportja 2002 óta rendezi meg éves nyári alkotótáborait, illetve műhely-képzéseit az ország különböző lakóotthonaiban élő értelmi sérült felnőttek számára.

Programunk középpontjában a tehetséggondozás áll. A fogyatékkal élő emberek készségeit jellemző módon a depriváció felől szokás megközelíteni – ezzel szemben a tehetség, az alkotókedv, a művészi hajlam és kifejező erő ugyanúgy lehet sajátja fogyatékos társainknak, mint a társadalom ép tagjainak. Magyarországon a sérült emberek helyzete elsősorban szociális és/vagy egészségügyi programokban jelenik meg.  Ezek fejlesztése – mely alapítványunknak is alaptevékenysége – természetesen fontos feladat, ám egyre időszerűbbnek tartjuk olyan minőségi programok indítását, melyek a szociális gondoskodáson túl a sérült emberek általános életminőségén/életlehetőségein kívánnak javítani. Célunk, hogy az értelmi sérült is ugyanolyan természetességgel kifejezhesse érzelmeit, gondolatait a képzőművészet eszközeivel, mint társadalmunk bármelyik tagja.

Az elmúlt közel tíz évben minden nyáron jellemzően 15-20 sérült alkotó, illetve 10-15 ép, általános- és középiskolás fiatal részvételével rendeztük meg alkotótáborainkat. Az integrációs jelleg a kezdetektől folyamatos célkitűzése a programnak. Fontos megteremteni azt a szituációt, melyben az ép és a sérült fiatalok találkoznak egymással: az alkotótábor világán belül ugyanis tehetségükkel, többéves gyakorlatukkal és nyilvánvaló kompetenciáikkal sérült fiataljaink semmiképp sem segítségre szoruló emberként, hanem napról-napra újabb csodálatos műveket létrehozó alkotóként jelennek meg.

paraart11@gmail.com