Kiállítások

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SZELÍD VADHAJTÁSOK
Kiállítás fogyatékosággal élő képzőművészek alkotásaiból.
2020. december 11-én a K11 Művészeti és Kulturális Központ ad otthont annak a rendhagyó online kiállításmegnyitó ünnepségnek, amely a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány és a ParaArt Nemzetközi Egyesület együttműködésének köszönhetően jött létre.
A kiállítás egy olyan művészeti program keretén belül valósul meg, amely már 19 éve nyújt lehetőséget az ország és a Kárpát-medence számos pontján élő tehetséges értelmi sérült felnőttek művészeti képzésére, illetve, hogy a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket. A program középpontjában a tehetséggondozás és az egyénre szabott fejlesztés áll.
A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány és a ParaArt Nemzetközi Egyesület idei L’Art2020 Kárpát-medencei művészeti programjának kiemelkedő állomásai:

• Márciusban képzőművészeti tehetségkutató felhívást hirdettek értelmi fogyatékossággal élők számára. Magyarországról és Kárpát-medence számos pontjáról érkeztek pályaművek. Az idén kiválasztott alkotás díjazottját a december 11-ei megnyitón hirdetik ki.
• Tavasszal – a társadalmi felelősségvállalás és érzékenyítés jegyében – a Budapesti Közjegyzői Kamarával együttműködve elindult a Színnel lélekkel című „mini” kiállítássorozat, melynek keretében budapesti és Pest megyei közjegyzői irodákban fogyatékossággal élő művészek festményeit mutatták be.
• Júniusban a Börzsöny szívében rendeztek alkotótábort. Kemencére az ország minden pontjáról érkeztek fogyatékossággal élő „kisművészek”. Ami külön izgalmas, hogy – Kárpát-medencei programként – felvidéki szervezeteket láttak vendégül együttműködésre, közös alkotásra. Az egy hetes tábor művészeti nyílt napján Megszemélyesített természet alcímmel szerveztek kiállításmegnyitó ünnepséget.
• Az ÉTA Országos Szövetség szakmai tematikus nap programsorozatában film készült a programról „A művészet és fogyatékosság” címmel.
• A művészeti programot – mint „jó gyakorlat” – októberben bemutatták az EASPD nemzetközi konferenciáján.
• Folytatódott az állandó galéria: a MOL Group budai székházában.
• Az idei évtől rendszeresen megújuló kiállítást láthatnak az ÉTA Országos Szövetség budapesti központjában.
• Az ősz folyamán virtuális galéria nyílt a Miskolci Jedlik Ányos TIT, az Alapítvány és a Természet Világa folyóirat együttműködésében a „Növényi Egészség Éve 2020″ ENSZ témaév keretében. A képekből készült válogatás a decemberi szám borítólapján is megtekinthető.
• Az idei év zárásaként, a belváros szívében rendezik meg – rendhagyó módon – online kiállításmegnyitó ünnepségüket, melyet a K11 Művészeti Központból közvetítenek. A nagyközönség az online eseményen láthatja először egyben az idei kemencei művészeti alkotótábor, illetve a tehetségkutató felhívás kiválasztott festményeit.

MEGHÍVÓ

SZELÍD VADHAJTÁSOK
Fogyatékkal élő képzőművészek alkotásai.
A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány és a ParaArt Nemzetközi Egyesület szeretettel meghívja Önt és barátait a
SZELÍD VADHAJTÁSOK
című kiállításának online megnyitójára, melyet 2020. december 11-én 18.30-tól a K11 Művészeti és Kulturális Központból közvetítünk.

A kiállítást megnyitja:
Dr. Bajkai István, országgyűlési képviselő és
Pető Hunor, Munkácsy-díjas képzőművész
Köszöntőt beszédet mond:
Papp Ágnes, az ÉTA Országos Szövetségének elnöke
Gózon Ákos kiemelt szerkesztő, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. képviselője
Varga Zoltán, a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány elnöke

A kiállítás fővédnöke: Dr. Bajkai István, országgyűlési képviselő
A kiállítás védnöke: Papp Ágnes az ÉTA Országos Szövetségének elnöke

Az online megnyitóhoz a szervezők elektronikus felületein feltüntetett linken lehet csatlakozni.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők és az alkotó művészek.
A művészeti alkotások megtekinthető a www.paraart.hu oldalon.
(Kiemelt támogatók: NEA, ÉTA, Kemence község, Dr. Bajkai István, Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.)

A két szervezet a társadalmi elfogadás, közös felelősségvállalás jegyében mutatja be fogyatékossággal élő embertársaink tehetségét, munkáját, életét.
Az alkotások jól reprezentálják, hogy ezek a sérült, ám tehetséges alkotók milyen érzékenységgel tudják bemutatni a világunkat, a mindnyájunkat foglalkoztató kérdéseket.
Az elmúlt években számos hazai és nemzetközi kiállításon, találkozón mutatták be az alkotók tehetségüket, ezáltal az Alapítvány tevékenységét, mely egyben társadalmi érzékenyítő projekt is. Művészeti vezető: Pető Hunor, Munkácsy-díjas képzőművész

A művészeti program a jövő évben ünnepli 20. születésnapját.
Az Alapítvány és az Egyesület már szervezi a L’Art2021-es programsorozatot, melynek nyitó állomása a Balaton fővárosában, Keszthelyen lesz. A 2021-es év művészeti témája: A hit.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány közel harminc éve, több száz fogyatékossággal élő ember lakhatását, foglalkoztatását, művészeti képzését, valamint rászoruló gyermekek ellátását teszi lehetővé családias környezetben. www.lampas92.hu
További információ: lampasmuhely@gmail.com; 0670-319-5643

 

 

Sajtóközlemény

HASONMÁS – határtalan jelenlét

Fogyatékkal élő művészek festményei Budapest szívében.

2019. december 11-én szerdán a K11 Művészeti és Kulturális Központba ad otthont annak a különleges kiállításnak, mely a Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány és a ParaArt Nemzetközi Egyesület együttműködésének köszönhetően jött létre.

A kiállítás egy olyan művészeti program keretén belül valósul meg, amely már 18 éve biztosít lehetőséget az ország számos pontján élő tehetséges értelmi sérült felnőttnek, művészeti képzésre, illetve, hogy a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket. A program középpontjában a tehetséggondozás és az egyénre szabott fejlesztés áll.

A kiállítás címe: HASONMÁS – határtalan jelenlét

Az Alapítvány közel harminc éve, több száz fogyatékossággal élő ember lakhatását, foglalkoztatását, művészeti képzését, valamint rászoruló gyermekek ellátását teszi lehetővé családias környezetben.

További információ: www.lampas92.hu

 A két szervezet a társadalmi elfogadás, közös felelősségvállalás jegyében mutatja be fogyatékossággal élő embertársaink tehetségét, munkáját, életét.

Az alkotások jól reprezentálják, hogy ezek a sérült, ám tehetséges alkotók milyen érzékenységgel tudják bemutatni a világunkat, a mindnyájunkat foglalkoztató kérdéseket.

Az elmúlt években számos hazai és nemzetközi kiállításon, találkozón mutatták be az alkotók tehetségüket, ezáltal az Alapítvány tevékenységét, mely egyben társadalmi érzékenyítő projekt is. 

 „Idén képzőművészeti téma a Hasonmás. A művészettörténeti és irodalomtörténeti bevezető után egy olyan megbeszélést tartunk, melyben a valószínűsíthető lehetőségek, a feltételezések kerülnek előtérbe. Feltételezzük, hogy rajtunk kívül létezik a nagyvilágban még egy ugyanolyan egyén, mint mi vagyunk és megpróbáljuk megfogalmazni, ábrázolni ezt a hozzánk nagyon hasonló, de mégis tőlünk különböző ént. A kemencei alkotótáborban a tükröződésen keresztül eljutottunk egy énkeresésig, melyben főszerepet kapott az egyedi és a hasonmás párbeszéde. Az idealizált ént most megpróbáljuk felváltani egy negatív hőssel, mintegy megpróbáljuk kiugrasztani magunkból a kisördögöt, mely mindnyájunkban ott lakozik.

Az elkészült művekből kiállítást rendezünk, a friss alkotásokat meg a workshop végén közösen értékeljük.”

Pető Hunor – Munkácsy-díjas képzőművész, művészeti vezető

A Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány és a ParaArt Nemzetközi Egyesület idei Kárpát-medencei művészeti programjának kiemelkedő állomásai:

 • Tavasszal a főváros szívében a BAB Galériában indították művészeti évüket, ahol az elmúlt évek válogatásából nyitottak kiállítást – Színnel Lélekkel címmel.
 • Április 3-án a NEXON Kft. meghívására a Váci úti székházukban rendeztek kiállítás-megnyitó ünnepséget – Művész Reggeli címmel.
 • Júniusban befejeződött országos tehetségkutató program és egy hetes kemencei alkotótábor, ahová az ország minden pontjáról érkeztek fogyatékkal élő kisművészek. Ami külön izgalmas, hogy az idei évtől már Kárpát-medencei programként felvidéki szervezeteket láttak vendégül együttműködésre, közös alkotásra.
 • Júniusban Felvidéken (Ipolyság) vettek részt közös kiállításon, ahol alkotótáboruk néhány művét mutatták be.
 • Szeptemberben a Dunakanyarban került megrendezésre a L’Art Fest művészeti fesztivál, ahol változatos programokkal, koncertekkel és gasztronómiai kalandozással ünnepelték a programot.
 • Október második felében látogatott a program Erdélybe (Torockó, Duna Ház), ahol művészeti találkozót és kiállítást szerveztek, HASONMÁS – Árnyas oldal címmel.

Az idei év zárásaként, a belváros szívében rendezik kiállítás-megnyitó ünnepségüket december 11-én Erzsébetvárosban a K11 Művészeti Központban (1075 Budapest, Király u. 11). A nagyközönség itt láthatja először egyben az idei kemencei művészeti alkotótábor és a torockói közös workshop alkotásait, illetve a tehetségkutató felhívás kiválasztott festményeit.

A kiállítást megnyitja:

Dr. Bajkai István, országgyűlési képviselő és

Pető Hunor, Munkácsy-díjas képzőművész

Köszöntőt mond: Gózon Ákos, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. képviselője

A kiállítás fővédnöke: Dr. Bajkai István, országgyűlési képviselő

A kiállítás védnöke: Papp Ágnes, az ÉTA Országos Szövetségének elnöke

(A művészeti program kiemelt támogatói: NEA, ÉTA, Bajkai István-országgyűlési képviselő, Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.)

A kiállítás megtekinthető 2020. január 24-ig hétköznapokon 10-18 óráig.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők és az alkotó művészek.

További információ: lampasmuhely@gmail.com; 0670-319-5643

 

Sajtóközlemény

Volt egyszer egy kiállítás – HASONMÁS/árnyas oldal

Talán az eddigi legfelemelőbb képzőművészeti kiállítást rendezte meg a Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány és a ParaArt Nemzetközi Egyesület közösen a Székelykő lábánál, Torockón.

Nem csak azért volt lélekemelő, mert a megnyitó ünnepséget egy „határtalan” képzőművészeti worhshop és közös alkotómunka előzte meg, melyet a marosvásárhelyi Ügyes Kezek Alapítvány meghívott értelmi fogyatékosággal élő ellátottjaival szerveztek, hanem többek között a Torockói Kis Szent Teréz Gyermekotthon lakója, Tímea csodálatos népdalai tették feledhetetlenné az ünnepséget. Csécs Márton unitárius lelkész üdvözlő szónoklata és megható gondolatai (a vendégkönyvbe írt sorait lent olvashatóak), a Lámpás 92 Alapítvány ellátottjának, Molnár Antalnak verse, Varga Zoltán elnök köszöntője és Pető Hunor művészeti vezető megnyitó beszéde mind-mind szívet melengetők voltak.

 „A Duna Ház Vezetősége és a torockói unitáriusok nevében köszönjük, hogy emlékeztettek minket az élet sokszínűségére, annak minden zugában rejlő értékeire. Köszönjük a megerősítést, hogy a kultúra az nem csak néhányak kiváltsága, hanem – egy kis szándékkal – akár mindannyiunk sajátja. Tartalmat és életet nyert azon Jézusi tanítás, hogy asztal – és életközösséget vállalni mindannyiunk emberi feladata.”

Köszönettel, Csécs Márton unitárius lelkész

Torockó, 2019. október 18.

A Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány közel harminc éve, több száz fogyatékossággal élő ember lakhatását, foglalkoztatását, művészeti képzését, valamint rászoruló gyermekek ellátását teszi lehetővé családias környezetben.

További információ: www.lampas92.hu

A 18 éves művészeti program az ország különböző lakóotthonaiban élő tehetséges értelmi sérült felnőttek számára biztosít művészeti képzést, műhelymunkát. A projekt középpontjában a tehetséggondozás áll. A két szervezet a társadalmi elfogadás, közös felelősségvállalás jegyében mutatja be fogyatékossággal élő embertársaink tehetségét, munkáját, életét.

Az alkotások jól reprezentálják, hogy ezek a sérült, ám tehetséges alkotók milyen érzékenységgel tudják bemutatni a világunkat, a mindnyájunkat foglalkoztató kérdéseket.

Az elmúlt években számos hazai és nemzetközi kiállításon, találkozón mutatták be az alkotók tehetségüket, ezáltal az Alapítvány tevékenységét, mely egyben társadalmi érzékenyítő projekt is. 

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők december 11-én – a belváros szívében – a K11 Művészeti és Kulturális Központban, ahol idei évi záró kiállításukat rendezik meg. A nagyközönség itt láthatja először egyben az idei kemencei művészeti alkotótábor és a torockói közös workshop alkotásait, illetve a tehetségkutató felhívás kiválasztott festményeit.

Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány és a ParaArt Nemzetközi Egyesület idei Kárpát-medencei művészeti programjának kiemelkedő állomásai:

 • Tavasszal a főváros szívében a BAB Galériában indították művészeti évüket, ahol az elmúlt évek válogatásából nyitottak kiállítást – Színnel Lélekkelcímmel.
 • Április 3-án a NEXON Kft. meghívására a Váci úti székházukban rendeztek kiállítás-megnyitó ünnepséget – Művész Reggeli címmel.
 • Júniusban befejeződött országos tehetségkutatóprogram és egy hetes kemencei alkotótábor, ahová az ország minden pontjáról érkeztek fogyatékkal élő kisművészek. Ami külön izgalmas, hogy az idei évtől már Kárpát-medencei programként felvidéki szervezeteket láttak vendégül együttműködésre, közös alkotásra.
 • Júniusban Felvidéken(Ipolyság) vettek részt közös kiállításon, ahol alkotótáboruk néhány művét mutatták be.
 • Szeptemberben a Dunakanyarban került megrendezésre a L’Art Festművészeti fesztivál, ahol változatos programokkal, koncertekkel és gasztronómiai kalandozással ünnepelték a programot.
 • Október második felében látogat a program Erdélybe (Torockó, Duna Ház), ahol művészeti találkozót és kiállítást szerveznek.
 • Az idei év zárásaként, a belváros szívében rendezik kiállítás-megnyitó ünnepségüket december 11-én Erzsébetvárosban a K11 Művészeti Központban.

További információ: lampasmuhely@gmail.com, 0670-335-4757

 

A képhez tartozó alt jellemző üres; szinnel-lelekkel-fb-event-1024x576.png a fájlnév

 

Sajtóközlemény

SZÍNNEL LÉLEKKEL
Fogyatékkal élő művészek festményei Budapest szívében.
2019. március 28-án, csütörtökön az Budapest Art Brut Galéria ad otthont annak a különleges kiállításnak, mely a Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány és a ParaArt Nemzetközi Egyesület együttműködésének köszönhetően jött létre.
A kiállítás egy olyan művészeti program keretén belül valósul meg, amely már 17 éve biztosít lehetőséget az ország számos pontján élő tehetséges értelmi sérült felnőttnek, művészeti képzésre, illetve, hogy a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket. A program középpontjában a tehetséggondozás és az egyénre szabott fejlesztés áll.
A kiállítás címe: SZÍNNEL LÉLEKKEL
A kiállítást megnyitja: Dr. Bajkai István, országgyűlési képviselő és Pető Hunor, Munkácsy-díjas képzőművész
A kiállítás fővédnöke: Dr. Bajkai István, országgyűlési képviselő
A kiállítás védnökei:
Papp Ágnes, az ÉTA Országos Szövetségének ügyvezető elnöke
Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója
A program művészeti vezetője: Pető Hunor Munkácsy-díjas képzőművész
Időpont: 2019. március 28. (csütörtök) 18.00
Helyszín: Budapest Art Brut Galéria (1083 Budapest, Üllői út 60-62.)
A Lámpás ’92 Alapítvány a társadalmi elfogadás, közös felelősségvállalás jegyében szeretné bemutatni sérült fiataljaik tehetségét, munkáját, életét.
Az Alapítvány képzőművészeti programjának keretében készült alkotások jól reprezentálják, hogy ezek a sérült, ám tehetséges alkotók milyen érzékenységgel tudják bemutatni a világunkat, a mindnyájunkat foglalkoztató kérdéseket.

Pető Hunor gondolata: „Az oktatók művészek és alkotók között egy olyan párbeszéd van jelen, melyben egyenértékűnek számít mindkét fél, így az alkotás fázisait a játék, a játékos csoportmunka köti össze. Így a programban létrejött műveket egy olyan társasjáték darabjaiként lehet tekinteni, melyek nemcsak az alkotójuk önkifejezésének, hanem egy kreatív csoport szellemiségének a lenyomatai is.”

Az elmúlt évek közreműködő előadói, oktatói és szervezői: Pető Hunor, Daradics Árpád, Elekes Károly, Koroknai Zsolt, Erőss István, Szombathy Bálint, Szurcsik József, Vécsi Zoltán (Munkácsy- díjasok) illetve Pető Emese, L. Simon László, Borzai Tibor és Szabics Ágnes.
Az évenként megrendezésre kerülő nyári alkotótelepek kiemelt támogatója az ÉTA Országos Szövetsége.
A program további működtetése mellett az Alapítvány célja egy Kárpát-medencei tehetségkutató program, együttműködés kidolgozása, valamint egy speciális Európai Kortárs Művészeti Központ létrehozása.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány több mint 27 éve, mintegy 160 jellemzően fogyatékkal élő fiatal felnőtt lakhatását, ellátását, foglalkoztatását és művészeti képzését, valamint rászoruló családok támogatását teszi lehetővé családias környezetben. Fontos alapelv, hogy minden ellátottnak személyre szabva a lehető legmagasabb integrációt és lehetőségek széles palettáját biztosítsa. További információ: www.lampas92.hu.
A kiállítás megtekinthető 2019. május 17-ig hétköznapokon 10-18 óráig. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők és az alkotó művészek.
További információ: lampasmuhely@gmail.com; 0670-319-5643

 

 

Sajtóközlemény

EBÉDIDŐ
Fogyatékkal élő művészek festményei Budapest szívében.
2018. december 4 – én az Impact Hub Budapest Közösségi Iroda ad otthont annak a különleges kiállításnak, mely a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány és az ÉTA Országos Szövetség együttműködésének köszönhetően jött létre.
A kiállítás egy olyan művészeti program keretén belül valósul meg, amely már 16 éve biztosít lehetőséget az ország számos pontján élő tehetséges értelmi sérült felnőtteknek, művészeti képzésre, illetve hogy a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket. A program középpontjában a tehetséggondozás és az egyénre szabott fejlesztés áll. A kiállításon először láthatóak egyben az idei művészeti alkotótelep festményei.
A kiállítás címe: Ebédidő
A kiállítást megnyitja: Gadó Zsuzsa, művészeti kurátor és Dr. Bajkai István, országgyűlési képviselő
A kiállítás fővédnöke: Papp Ágnes, az ÉTA Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója
A program művészeti vezetője: Pető Hunor Munkácsy-díjas képzőművész
Időpont: 2017. december 4. (kedd) 18.30
Helyszín: Impact Hub Budapest (1053 Budapest, Ferenciek tere 2.)
A Lámpás ’92 Alapítvány a társadalmi elfogadás, közös felelősségvállalás jegyében szeretné bemutatni sérült fiataljaik tehetségét, munkáját, életét.

Az Alapítvány képzőművészeti programjának keretében készült alkotások jól reprezentálják, hogy ezek a sérült, ám tehetséges alkotók milyen érzékenységgel tudják bemutatni a világunkat, a mindnyájunkat foglalkoztató kérdéseket.

A gödi Duna-parton megrendezett egy hetes nyári alkotótelep témája a gasztronómia világába kalauzolta a sérült alkotókat.

Ebédidő
„A régebbi táborok ideje alatt sokat beszéltünk az étkezésről, az étkezési kultúráról, az egészséges táplálkozásról, de ezt mindig az alkotói folyamattól függetlenül tettük. Most végre főszerepet kap kedvenc beszédtémánk, az étel. Étel a képzőművészetben. Először megnézzük, hogyan szerepelt a táplálék, az élelmiszer a művészet történetében, hogyan ábrázolták és milyen jelentéstartalommal a csendélettől kezdve az épület díszítésén, vagy a gyümölcsös tájképeken keresztül a táplálkozó emberig, majd megtapasztaljuk, hogyan lett része a táplálék a vizuális művészetnek, avagy hogyan ötvöződött a gasztronómia a művészetekkel. Az alkotói folyamat az idén az ábrázolt ételektől az ehető művekig tart, műfajtól függetlenül. Készítünk ehető és ehetetlen műveket, olaj-vászon festményeket, mézeskalács grafikákat, stukkókat, szendvics makettet és tájművészeti alkotásokat édes és kesernyés motívumokkal.” Pető Hunor – művészeti vezető
2018. évi alkotó táborunk művészeti előadói voltak: Pető Emese (festészet – dekupázs), Elekes Károly (Land Art), Borzai Tibor (építészet) és Daradics Árpád (festészet). Művészeti vezető Pető Hunor.
A tábor kiemelt támogatója az ÉTA Országos Szövetsége volt.

A program további működtetése mellett az Alapítvány célja egy országos tehetségkutató program kidolgozása, valamint egy speciális Európai Kortárs Művészeti Központ létrehozása.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány több mint 25 éve, mintegy 160 jellemzően értelmi fogyatékos fiatal felnőtt lakhatását, ellátását, foglalkoztatását és művészeti képzését teszi lehetővé 17 önálló intézményben, emberléptékű családias környezetben. Fontos alapelv, hogy minden ellátottnak személyre szabva a lehető legmagasabb integrációt és lehetőségek széles palettáját biztosítsa. További információ: www.lampas92.hu.
A kiállítás megtekinthető 2018. január 11-ig hétköznapokon 12-18 óráig. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők és az alkotó művészek.


 

Sajtóközlemény

ParaVán 1.0

Fogyatékkal élő művészek festményei Budapest szívében.

2018. május 17-én (csütörtökön) a Kabinet Galéria ad otthont a ParaVán kiállítássorozat első állomásának, mely a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány, a ParaArt Egyesület és az ÉTA Országos Szövetség együttműködésének köszönhetően jött létre.

A kiállítás egy olyan művészeti program keretén belül valósul meg, amely már 15 éve biztosít lehetőséget az ország számos pontján élő tehetséges értelmi sérült felnőttnek, művészeti képzésre, illetve hogy a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket. A program középpontjában a tehetséggondozás és az egyénre szabott fejlesztés áll. A monotípia sorozat egyben először lesz megtekinthető.

A kiállítás címe: ParaVán 1.0

A kiállítást megnyitja: Szabó Barna, zeneszerző

A kiállítás fővédnöke: Papp Ágnes az ÉTA Országos Szövetségének ügyvezető elnöke

A program művészeti vezetője: Pető Hunor képzőművész

Időpont: 2018. május 17-én, csütörtökön 18.00 óra

Helyszín: Kabinet Galéria, 1085 Budapest, Kőfaragó u. 15.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány a társadalmi elfogadás, közös felelősségvállalás jegyében szeretné bemutatni sérült fiataljai tehetségét, munkáját, életét.

Az Alapítvány képzőművészeti programjának keretében készült alkotások jól reprezentálják, hogy ezek a sérült, ám tehetséges alkotók milyen érzékenységgel tudják bemutatni a világunkat, a mindnyájunkat foglalkoztató kérdéseket.

A program további működtetése mellett az Alapítvány célja egy országos tehetségkutató program kidolgozása, valamint egy speciális Európai Kortárs Művészeti Központ létrehozása, a szervezet egy meglévő ingatlanjában.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány több mint 25 éve, mintegy 160 jellemzően értelmi fogyatékos fiatal felnőtt lakhatását, ellátását, foglalkoztatását és művészeti képzését teszi lehetővé 18 önálló intézményben, emberléptékű családias környezetben. Fontos alapelv, hogy minden ellátottnak személyre szabva a lehető legmagasabb integrációt és lehetőségek széles palettáját biztosítsa. További információ: www.lampas92.hu.

A kiállítás megtekinthető 2018. június 29–ig hétköznapokon 12 – 18 óráig. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők és az alkotó művészek.


 

Sajtóközlemény Azonnal közölhető  

ELLENTÉTEK

Fogyatékkal élő művészek festményei Budapest szívében.

2017. november 17-én a KAPTÁR Közösségi Iroda ad otthont annak a különleges kiállításnak, mely a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány, a ParaArt Egyesület és Göd Város Polgármesteri Hivatala együttműködésének köszönhetően jött létre.

A kiállítás egy olyan művészeti program keretén belül valósul meg, amely már 15 éve biztosít lehetőséget az ország számos pontján élő tehetséges értelmi sérült felnőtteknek, művészeti képzésre, illetve hogy a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket. A program középpontjában a tehetséggondozás és az egyénre szabott fejlesztés áll. A kiállításon először láthatóak egyben az idei művészeti alkotótelep festményei.

A kiállítás címe: ELLENTÉTEK

gondolat:

 „Életünk, gondolkodásunk és művészetünk az ellentétekre épül, az ellentétek képezik az egységes egészet. Az ellentétekre épül a világunk, és mindig megtalálhatóak a dolgokban és a jelenségekben. Ezek egymással való viszonya, párbeszéde, harca, megoldódásuk újabb ellentétek létrejöttének forrása, s ez az alapja a világ állandó mozgásának, fejlődésének. Az előző alkotótelepek témái is gyakran épültek az ellentétekre, ellentétpárokra, mint például a Kívül-belül, a Perspektíva (közel – távol), a Játék (vesztes – győztes), most viszont az ellentét párosa a főszereplő, erre fűztük fel a friss és régi élményeinket.” Pető Hunor

A kiállítást megnyitja: Szurcsik József képzőművész

A kiállítás fővédnöke: Dr. Pintér György, Göd város alpolgármestere

A kiállítás védnöke: Papp Ágnes, az ÉTA Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója

A program művészeti vezetője: Pető Hunor képzőművész

Időpont: 2017. november 17. 18.00 óra

Helyszín: KAPTÁR Közösségi Irodába (1065 Budapest, Révay köz 4.)

A Lámpás ’92 Alapítvány idén ünnepli fennállásának 25. évét. A kiállítás a születésnapi programsorozat kiemelt része. A szervezet a társadalmi elfogadás, közös felelősségvállalás jegyében szeretné bemutatni sérült fiataljaik tehetségét, munkáját, életét.

Az Alapítvány képzőművészeti programjának keretében készült alkotások jól reprezentálják, hogy ezek a sérült, ám tehetséges alkotók milyen érzékenységgel tudják bemutatni a világunkat, a mindnyájunkat foglalkoztató kérdéseket.

A gödi Duna-parton megrendezett nyári alkotótelep kiemelt támogatója az ÉTA Országos Szövetsége volt.

A program további működtetése mellett az Alapítvány célja egy országos tehetségkutató program kidolgozása, valamint egy speciális Európai Kortárs Művészeti Központ létrehozása, a szervezet egy meglévő ingatlanjában.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány immár 25 éve, mintegy 160 jellemzően értelmi fogyatékos fiatal felnőtt lakhatását, ellátását, foglalkoztatását és művészeti képzését teszi lehetővé 18 önálló intézményben, emberléptékű családias környezetben. Fontos alapelv, hogy minden ellátottnak személyre szabva a lehető legmagasabb integrációt és lehetőségek széles palettáját biztosítsa. További információ: www.lampas92.hu.

2017. évi alkotó táborunk művészeti előadói voltak: Szabics Ágnes (grafika – nyomatok), Pető Emese (festészet – dekupázs), Elekes Károly (Land Art), Borzai Tibor (építészet) és Daradics Árpád (festészet). Művészeti vezető Pető Hunor.

A kiállítás megtekinthető 2017. december 8-ig hétköznapokon 9-19 óráig. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők és az alkotó művészek.


 

Sajtóközlemény – Azonnal közölhető –

FESTETT RAGYOGÁS

Értelmi fogyatékos fiatalok festményei Budapest szívében.

2017. október 19-én a K11 Művészeti és Kulturális Központ ad otthont a kiállításnak, mely a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány, a ParaArt Egyesület és Erzsébetváros Polgármesteri Hivatala együttműködésének köszönhetően jött létre.

A kiállítás egy olyan művészeti program keretén belül valósul meg, amely már 15 éve biztosít lehetőséget az ország számos pontján élő tehetséges értelmi sérült felnőtteknek, művészeti képzésre illetve, hogy a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket. A program középpontjában a tehetséggondozás és az egyénre szabott fejlesztés áll.

A kiállítás címe: Festett ragyogás

A kiállítást megnyitja: Szurcsik József képzőművész

A kiállítás fővédnöke: Dr. Bajkai István, Budapest VII. kerületének alpolgármestere

A kiállítás védnöke: Papp Ágnes, az ÉTA Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója

A program művészeti vezetője: Pető Hunor, képzőművész

Időpont: 2017. október 19.  18.00 óra

Helyszín: K11 Művészeti és Kulturális Központ  (1075 Budapest, Király u. 11.)

A Lámpás ’92 Alapítvány idén ünnepli fennállásának 25. évét. A kiállítás a születésnapi programsorozat kiemelt része. A szervezet a társadalmi elfogadás, közös felelősségvállalás jegyében szeretné bemutatni sérült fiataljaik tehetségét, munkáját, életét.

Az Alapítvány képzőművészeti programjának keretében készült alkotások jól reprezentálják, hogy ezek a sérült, ám tehetséges alkotók milyen érzékenységgel tudják bemutatni a világunkat, a mindannyiunkat foglalkoztató kérdéseket.

A program alkotásai az elmúlt években számos kiállítással mutatta be a fogyatékkal élő alkotók tehetségét, ezáltal az Alapítvány tevékenységét, mely egyben társadalmi érzékenyítő projekt is.

Az évenként megrendezésre kerülő nyári alkotótelepek kiemelt támogatója az ÉTA Országos Szövetsége.

A program további működtetése mellett az Alapítvány célja egy országos tehetségkutató program kidolgozása, valamint egy speciális Európai Kortárs Művészeti Központ létrehozása, a szervezet egy meglévő ingatlanjában.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány immár 25 éve, mintegy 160 jellemzően értelmi fogyatékos fiatal felnőtt lakhatását, ellátását, foglalkoztatását és művészeti képzését teszi lehetővé 18 önálló intézményben, emberléptékű családias környezetben. Fontos alapelv, hogy minden ellátottnak személyre szabva a lehető legmagasabb integrációt és lehetőségek széles palettáját biztosítsa. További információ: www.lampas92.hu.

A kiállítás megtekinthető 2017. november 1-ig hétköznapokon 10-18 óráig, illetve a rendezvények ideje alatt.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők és az alkotó művészek.