Helene kollekció

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány értelmi fogyatékosággal élő kézműves munkatársai – tervezők és designerek közreműködésével – megalkották a HELENE virágékszerkollekciót, melyet egy kivételes premier eseményen mutattak be.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány több mint két évtizede biztosít értelmi sérültek számára értékteremtő munkahelyet, ahol a kismesterek környezettudatos módon minőségi kézműves termékek készítésével, és számos hagyományőrző mesterséggel foglalkoznak. Fogyatékossággal élő munkatársaik foglalkoztatásával kapcsolatban legfontosabb üzenetük a környezettudatosság és az újrahasznosítás.

Az exkluzív virágékszerkollekció magas minőséget és egyediséget képvisel. A virágmotívumot közösen alkották meg a Szervezet Kárpát-medencei képzőművészeti programjának értelmi fogyatékossággal élő művészei és mesterük. A szimbólum kutatása és kiválasztása szorosan kötődik a Helikon Kastélymúzeum által gondozott Festetics örökséghez. A kála – mely a varázslatos szépség jelképe – nemességével és eleganciájával illik a kastély szellemiségéhez. A virágékszer a Helene nevet kapta. A névválasztást és a kollekció arculatát egy csodálatos kéziratú vers ihlette, melyet 1823-ban a 11 éves Helene Festetics von Tolna, Countess Festetics von Tolna grófnő írt szüleinek.

A kollekcióban megtalálható egy egyedi, az ékszerhez tervezett és fújt („amfora” alakú) üvegfiola, melybe a kála szirmait helyezték; egy újrahasznosított szemüveglencse, melyen a virág ábrázolása jelenik meg; egy különleges kulcstartó, melynek alakja és mintázata megegyezik a re-design ékszerével és egy elegáns hűtőmágnes.